Mörk Chokladtårta
Kategori: Recept
Tårtan kan även göras i dubbel sats, på så sätt blir den både högre och saftigare!
Tårtbotten:
- 2 dl mjölk
- 1 dl socker
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
Koka upp ing. i kastrull och låt småkoka ett par min. Låt svalna
- 150 g rumstemp smör
- 1 dl socker
- 2 ägg
- 4 dl mjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
Vispa samman smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa emellan.
Blanda de torra ing. i en bunke.
Vänd ner i smeten med hjälp av slickepott, varva med chokladmjölken, till en smidig smet.
Häll smeten i en smörad och bröad form.
Grädda i ca. 40 min i 175 grader
Jag tillsätter även en skvätt kaffelikör i smeten, 1-2 cl.
Dela tårtan i två delar och bred på fyllningen och därefter glasyren.
Fyllning:
- 2 msk starkt kaffe
- 50 g mörk choklad
- 75 g smör
- 1 dl florsocker
Lägg kaffe och choklad i vattenbadd, låt smälta samman och låt svalna.
Rör samman smör och florsocker i en skål.
Blanda därefter i chokladsmeten
Bred på tårtan direkt
Glasyr:
- 150 g mörk choklad
- 2 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl creme fraiche
Smält chokladen i vattenbad.
Blanda sen i florsocker och vaniljsocker.
Blanda därefter ner creme fraichelite i taget.
Rör ihop till en jämn blank smet
Bred över tårtan direkt, dekorera med strössel.
Ställ i kylen att svalna 30-40 min
Servera med en klick grädde
Låt smaka väl!!