kalashelene

"Gå inte alltid dit vägen leder. Gå istället där ingen väg finns och lämna spår"

Mörk Chokladtårta

Kategori: Recept

 
Tårtan kan även göras i dubbel sats, på så sätt blir den både högre och saftigare!
 
 
Tårtbotten:
 
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt
Koka upp ing. i kastrull och låt småkoka ett par min. Låt svalna
 
  • 150 g rumstemp smör
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 4 dl mjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
Vispa samman smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa emellan.
Blanda de torra ing. i en bunke.
Vänd ner i smeten med hjälp av slickepott, varva med chokladmjölken, till en smidig smet.
Häll smeten i en smörad och bröad form.
Grädda i ca. 40 min i 175 grader
 
Jag tillsätter även en skvätt kaffelikör i smeten, 1-2 cl.
 
 
 
 
 
Dela tårtan i två delar och bred på fyllningen och därefter glasyren.
 
Fyllning:
  • 2 msk starkt kaffe
  • 50 g mörk choklad
  • 75 g smör
  • 1 dl florsocker
Lägg kaffe och choklad i vattenbadd, låt smälta samman och låt svalna.
Rör samman smör och florsocker i en skål.
Blanda därefter i chokladsmeten
 
Bred på tårtan direkt
 
 
Glasyr:
  • 150 g mörk choklad
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl creme fraiche
Smält chokladen i vattenbad.
Blanda sen i florsocker och vaniljsocker.
Blanda därefter ner creme fraichelite i taget.
Rör ihop till en jämn blank smet
 
Bred över tårtan direkt, dekorera med strössel.
Ställ i kylen att svalna 30-40 min
Servera med en klick grädde
Låt smaka väl!!
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: