kalashelene

"Gå inte alltid dit vägen leder. Gå istället där ingen väg finns och lämna spår"

Dagmars Sockerkaka

Kategori: Recept

Receptet kommer från min gamla hemkunskapslärare
Oerhört lättbakad och saftig!
 
 
Ingredienser:
 
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 150 g smällt margarin
  • 1,5 dl kokande vatten
  • 2 lätt uppvispade ägg
  • citrondroppar
 
Smöra och bröa en form som rymmer ca. 1,5 l.
  • Mät upp socker, mjöl och bakpulver i en bunke. Blanda samman med en slickepott
  • Tillsätt det smälta margarinet och det kokande vattnet. Rör ihop snabbt med slickepott för att få bort ev. klumpar
  • Vänd försiktigt ner de uppvispade äggen och citrondropparna i smeten, se till att allt blandas
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugn på 175 grader ca. 20-30 min.
  • Den är klar när den är gyllenbrun, har släppt från kanterna och ingen smet fastnar på stickan när du gör stickprovet
 
Går även utmärkt att göra en tigerkaka av receptet. Dela då smeten i två, skippa citrondropparna och istället sikta ner kakao. Häll i sockerkakssmeten först i formen, sen kakaosmeten ovanpå. Använd gaffel för att  göra mönster.
 
 
 
 

After Eight Cheesecake

Kategori: Recept

Ingredienser:
  • 125 g. digestivekex
  • 50 g smält smör
 
Fyllning:
  • 200 g After Eight
  • 200 g philadelphiaost
  • 3 dl vispgrädde
 

 
  • Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut i en form (24 cm i diameter)
  • Ta undan några After Eight till dekoration, smällt resten i vattenbad
  • Smula ner philadelphiaosten i en bunke, vispa hastigt ner den smälta mintchokladen
  • Vispa grädden löst och skeda försiktigt ner den i chokladblandningen, lite åt gången
  • Bred blandningen över kexbotten och ställ kallt i 3 timmar att stelna, eller frys in den
 
 
Färdig att servera
 
 
 
Servera med melbasås eller lättvispad grädde
 
 
Recept på melbasås:
 
  • Ta önskad mängd av frysta hallon, låt dem halvtina i rumstemp
  • Kör dem i mixer, eller mosa i en skål med hjälp av en gaffel
  • Sila de mixade hallonen ner i en bunke, detta för att få bort kärnor
  • Sikta ner florsocker i hallonen, lite åt gången
  • Smaka av tills du får önskad sötma
 
 

Viltskav med kokt potatis

Kategori: Recept

Kvällens middag, för 2 pers
Viltskav med kokt potatis
 
 
Inköpslista:
  • 1 pkt viltskav
  • Potatis
 
Saker som kanske finns hemma:
  • Mjölk och grädde
  • Smör
  • Enbär, lagerblad, salt, svartpeppar
 
 

 
  • Koka potatis
  • Bryn viltskaven i stekpanna med smör. Tillsätt några enbär, 2 lagerblad, salt och svartpeppar.
  • Koka samtidigt upp en brunsås. Om den ej görs från grunden, utan av pulver, så tillsätt lite smör och ev en skvätt grädde för att få den lite krämigare.
  • Häll såsen i stekpanna och låt småputtra tillsammans med skaven, smaka av och tillsätt ev mer kryddor
 
 
Servera med en skiva Lingongrova och vinbärsgele alt. lingonsylt
Rekommenderad dryck till är lättöl alt. ett glas mjölk
 
 
Smaklig måltid!
 
 
 
Färdiglagat
 
 
 
 
Serveringsförslag